امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

آلودگی صوتی چیست؟

آلودگی صوتی چیست؟ دسته: محیط زیست
بازدید: 3 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 43 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 104

بارها از صدای بوق خودرو یا سر و صدای بیش از اندازه یك موتور سیكلت كه با سرعت از كنارمان رد می شود، از جا پریده ایم انگار دیگر شنیدن تمام این صداهای ناهنجار برایمان عادی شده است و تمامی این آلودگی های صوتی، دیگر بخشی از زندگی روزمره مان است كه هرگز خیابان های شهر را ترك نمی كنند بررسی نتایج مطالعات در یكی از فرودگاه های آلمان نشان می دهد كه س

قیمت فایل فقط 20,800 تومان

خرید

مقدمه

بارها از صدای بوق خودرو یا سر و صدای بیش از اندازه یك موتور سیكلت كه با سرعت از كنارمان رد می شود، از جا پریده ایم.

انگار دیگر شنیدن تمام این صداهای ناهنجار برایمان عادی شده است و تمامی این آلودگی های صوتی، دیگر بخشی از زندگی روزمره مان است كه هرگز خیابان های شهر را ترك نمی كنند.

بررسی نتایج مطالعات در یكی از فرودگاه های آلمان نشان می دهد كه سلامت كودكان ساكن در مناطق مجاور این فرودگاه، بیش از دیگر كودكان در معرض تهدید است.

افزایش ضربان قلب، اختلال در سیستم عصبی و رفتاری از جمله عوارض مهم آلودگی صوتی است كه در ساكنان این مناطق بروز كرده است.

بررسی ها نشان می دهد؛ خودروها به دلیل تعداد و پراكندگی در سطح شهر، یكی از مهمترین عوامل آلودگی صوتی در شهرهای بزرگ به ویژه تهران هستند و در حالی كه مسئولان از اجباری شدن رعایت استانداردهای آلودگی صوتی از سوی خودروسازان از سال آینده خبر می دهند، به نظر می رسد كه چقدر دیر به فكر اجرای چنین استاندارد‌هایی افتاده ایم و اگرچه این مسأله باید سال ها پیش رخ می داد، اما بی شك رعایت این استانداردها از سوی بخش های مربوط به منظور حفظ سلامت شهروندان هنوز هم دیر نیست.

شركت كنترل كفیت هوا در گزارشی اعلام كرد: اغلب شهروندان تهرانی از آلودگی صوتی رنج می برند. بررسی ها نشان می دهد بیشتر شهروندان تهرانی در مناطقی زندگی می كنند كه سر و صدا در آن مناطق، بیش از استنداردهای تعیین شده است، به طور مثال در جنوب تهران علاوه بر سر و صدای ناشی از ترافیك، سر و صدای ناشی از فرودگار و راه آهن نیز این منطقه را از نظر صوتی، بسیار آلوده كرده است.

این در حالی است كه گسترش روزافزون بزرگراه ها در سطح شهر، میزان این آلودگی را به مراتب افزایش می دهد، یكی از پیامدهای ناخواسته توسعه اقتصادی در جهان امروز، آلودگی محیط زیست است.

فعالیت های صنعتی و خدماتی در سطوح گوناگون با تحمیل انواع آلودگی ها بر هوا، آب و خاك همراه است كه یكی از مهمترین آنها،‌ آلودگی صوتی است.

آلودگی صوتی یا به بیان ساده تر، سر و صدا تنها به معنی آزردگی خاط نیست.

اگرچه در بسیاری موارد به دلیل ویژگی آلودگی صوتی كه به تدریج برای گوش انسان عادی می شود، آثار زیانبار آن جلوه ظاهری كمتری دارد. اما این آثار پنهان، تا سال ها بر روح و جسم انسان تأثیر گذار است.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) آلودگی صوتی را تهدیدی جدی برای سلامت انسان داشته است كه به دلیل تنوع منابع (ترافیك، صنعت، محل كار و همجواری) یكی از گسترده ترین خطرات برای سلامت انسان به شمار می رود. در اروپا، 40 درصد جمعیت در معرض ترازهایی از صوت قرار دارند كه بالقوه برای سلامت خطرناك است.

دست كم 170 میلیون اروپایی در محل زندگی شان به شدت از آلودی صوتی آزار می‌بینند. از سوی دیگر، هر ساله منابع مالی بسیاری از سوی جامعه صرف جلوگیری یا محدود كردن آلودگی صوتی می شود كه اجرای قوانین و استفاده از ابزارهای اقتصادی ماند تعیین جرایم از آن جمله اند. متأسفانه منابع مالی اجتماع محدود است و از این رو، تلفیق ملاحظات مربوط به آلودگی صوتی با تصمیم گیری های اقتصادی، به اندیشه بیشتر نیاز دارد. برای اقتصاددانان این موضوع دو مشكل اساسی ایجاد می كند، اول اینكه چگونه و از چه روشی می توان آزردگی ناشی از آلودگی صوتی را ارزشگذاری كرد؟ محدودیت های این روش ها از دیدگاه های نظری، علمی و اخلاقی چیست؟ آیا این روش ها برای دانشمندان، بهره برداران و تصمیم گیران سیاسی قابل قبول است؟ آیا ارزش پولی حاصل از مطالعه را می توان به عنوان ورودی دیگر فعالیت های سیاستگذاری به كار برد و دوم اینكه كدام تصمیمات اقتصادی با استفاده از ارزش پولی آلودگی صوتی تحت تأثیر قرار می گیرند؟

آلودگی صوتی چیست؟

مقدمه

آلودگی صوتی صدای ناخواسته یا صدایی با مدت زمان، شدت یا كیفیت دیگری است كه سبب آسیب جسمی یا روانی به انسان می شود. واحد انداه گیری صوت دسی بل (dB) است كه یك مقیاس لگاریتمی است. هر 10 دسی بل افزایش نشانگر 2 برابر شدن تراز صوت است. واحد دسی بل در شبكه وزنیdBA بر فركانس هایی كه گوش انسان به آنها حساس است و به خوبی با ادراك انسان از بلندی صوت ارتباط دارد، تأكید می‌كند. ترازهای معمولی صوت از 30 تا 90 دسی بل است.

اجرای طرح جامع كاهش آلودگی صوت

مدیر كل دفتر بررسی آلودگی هوای سازمان محیط زیست نیز در این ارتباط گفت: سازمان حفاظت محیط زیست طرح تملك آلودگی صوتی را به تصویب رسانده است كه بنابراین با داشتن ردیف بودجه ای می توان مانند طرح جامع كاهش آلودگی هوا طرح جامع آلودگی صوتی را در 7 محور اجرا كنیم.

دكتر محمدرضا منظم افزود: در این طرح، محورهای مختلفی در زمینه استانداردها، پایش مطالعات و تحقیقات و سیاست های تشویقی در نظر گرفته شده كه طرح توجیه فنی آن در دست تهیه است.

وی با اشاره به اینكه تنها تصویب چنین قوانینی كافی نیست، گفت: باید تلاش شود طرح هایی كه به تصویب می رسد، به بهترین شكل اجرا شوند و با تداوم آن، افق روشنی از دستاوردها را پیش رو داشته باشیم.

هزینه های زیت محیطی آلودگی صوتی

ارزشگذاری هزینه های ناشی از آلودگی صوتی و دستیابی به اعداد و ارقام پولی ناشی از آنها به گونه ای كه بتواند تا حد ممكن همه انواع هزینه ها را دربر گیرد، به دلایل گوناگون حائز اهمیت است.

این كارشناس ارشد بررسی آلودگی صدا و ارتعاش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این كه هنوز در كشور چنین بررسی هایی انجام نشده است، می گوید: د نظر داریم به زودی این طرح را با همكاری چندین مركز علمی مانند دانشگاه ها در كشور آغاز كنیم.

وی افزود: به نظر می رسد این مسأله برای نمونه در ابتدا در تهران و بعضی از جاده های بین شهری آغاز شود و بعد بر اساس برنامه زمان بندی تداوم یابد. او با اشاره به اینكه نتایج این مطالعات در تصمیم گیری مسئولان برای اجرای طرح های عمرانی، بسیار ضروری است، ادامه داد: اولین مسأله در توجیه لزوم انجام چنین پژوهش هایی ارزیابی میزان آلودگی تحمیل شده بر جهان است.

تبدیل آثار آلودگی صوتی به اعداد و ارقام پولی در جهان امروز كه پایه بسیاری مناسبات آن بر علوم اقتصادی بنا شده و فرهنگ غالب در ارزیابی و ارزشگذاری، فرهنگ اقتصادی است، میزان این آثار را ملموس تر می كند. وی گفت: از سوی دیگر، تصمیم گیری برای پروژه ها و طرح های توسعه در آینده می تواند بر پایه این ارزش پولی مورد قضاوت دقیق تر قرار گیرد. یكی دیگر از كاربردهای چنین مطالعاتی استفاده در طراحی شبكه راه هاست كه در آن، علاوه بر معیارهایی چون زمان طی مسیر و كوتاه بودن آن هزینه زیست محیطی مسیر و آلودگی صوتی نیز می تواند مدنظر قرار گیرد. بوبه رژ افزود: هزینه های ناشی از آلودگی صوتی شامل هزینه های مستقیم مانند ساخت موانع صوتی، عایق بندی، اثر منفی بر قیمت خانه ها و هزینه های غیرمستقیم همچون هزینه های بهداشتی، بیمه افراد، بهره وری، استفاده كمتر از زمان های تفریح و فراغت و ناآرامی است.

روش های ارزشگذاری و محاسبه

به منظور برآورد و محاسبه این هزینه ها روش های گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرد كه ورودی اصلی همه انواع محاسبات به منظور كمی كردن آلودگی صوتی و تعیین ارزش پولی آن پاسخ به این سه سؤال است كه چقدر آلودگی صوتی تولید می شود، چه میزان فراتر از آستانه قابل قبول است و هزینه یك واحد آلودگی صوتی چقدر است.

آثار آلودگی صدا بر انسان

مهدیه بوبه رژ، كارشناس ارزش بررسی آلودگی صدا و ارتعاش سازمان حفاظت محیط زیست می گوید، آلودگی صوتی آثار جسمی و روانی بسیاری بر انسان دارد.

شناخته شده ترین اثر جسمی آلودگی صوتی صدمه به دستگاه شنوایی است كه گاه به دلیل تدریجی بودن پنهان می ماند.

وی افزود: افت موقت و دائم شنوای، وزوز گوش، پارگی پرده صماخ یا صدمه به بافت‌های متصل كننده قطعات استخوانی بخشی از این آثار است.

وی ادامه داد: علاوه بر ویژگی های صوت از جمله مدت زمان، فركانس و شدت آن، عوامل فردی نظیر سن، جن، ضایعات سیستم انتقال گوش میانی و واكنش عضلات گوش میانی، رنگ چشم و رنگ پوست نیز در شدت بروز این گونه آسیب ها تعیین كننده است.

اثر بر اندام بینایی، سیستم تعادلی، سیستم عصبی، آثار فیزیولوژیك عمومی از جمله اثرات جسمی آلودگی صوتی و اثر ذهنی و ناراحتی های اجتماعی مثال هایی از آثار روانی آلوگی صوتی است.

ضمن آنكه تداخل با مكالمه، كاهش بازده كار و افزایش خطر بروز حوادث نیز در زمره آثار جانبی آلودگی صوتی به شمار می رود.

در روش ارزیابی مشروط كه شاید مستقیم ترین راه تعیین هزینه یك ناهنجاری است، مطرح كردن سؤال های فرضی است: به عنوان مثال چقدر فرد حاضر است برای كاهش این ناهنجاری تا حد معین بپردازد یا چقدر فرد حاضر است برای جلوگیری از رویارویی با افزایش حد معینی از آن عامل بپردازد. این روش از آنجا كه بر اساس پاسخ های فرضی به سؤال های فرضی است، باید با استفاده از یكی از روش های آشكار بازسنجی شود. ضمن آنكه دیدگاه افراد در مورد حقوق خود و ارزیابی آنها از مشكلات نیز سبب كاهش دقت این روش می شود.

هزینه های محاسبه شده

مطالعات گوناگونی در كشورهای مختلف در مورد هزینه های آلودگی صوتی صورت گرفته است ك برخی از آنها به نتایج بسیار جالبی دست یافته اند. نكته قابل توجه این است كه با وجود روش های گوناگون محاسبه باز هم همه عوامل و تأثیرات آلودگی صوتی با استفاده از این روش ها قاب محاسبه نیست.

برای مثال با هیچ معیار و مقیاسی نمی توان درد و رنج و ناراحتی روانی ناشی از مواجهه با آلودگی صوتی را پیمانه كرد. با این حال، دقت در ارقام حاصل خالی از لطف نیست.

برای مثال محاسبه ای كه در سال 1992 در نروژ انجام شده است، هزینه آلودگی صوتی را سرانه 88 تا 541 دلار در سال برآورد كرده است و هزینه های اجتماعی آلودگی صوتی در اتحادیه اروپایی (زمانی كه 15 عضو داشت) 42 میلیارد یورو بود كه با توجه به افزایش تعداد اعضا به 27 عضو در حال بررسی مجدد است.

هزینه های آلودگی صوتی در بخش حمل و نقل

مهم ترین منبع آلودگی صوتی به لحاظ گستردگی و نفوذ در درونی ترین لایه های زندگی، سیستم های حمل و نقل جاده ای، ریلی و راه آهن است كه شاید به دلیل این اهمیت و یا امكان بیشتر كمی كردن آثار آنها، عمده بررسی های انجام شده در این زمینه بوده است.

به طور كلی در سیستم حمل و نقل جاده ای چه درون محدوده های شهری و چه خارج از آن عوامل بسیاری بر میزان صدای ناشی از ترافیك و هزینه های مؤثر آن است كه نوع خودرو، سرعت ترافیك، توقف ها و شیب ها، شرایط و نوع پوشش سطحی و موانع و فاصله از آن جمله اند. منابع تولید صوت در خودروها نیز متغیر بوده و شامل شتاب موتور، تماس بین جاده و تایر، ترمز، بوق و دزدگیر است.

از این رو، میزان و آثار صوت برحسب نوع و شرایط خودرو، موقعیت و زمان متفاوت است.

در سرعت های پایین صدا بیشتر ناشی از موتور و نیروی پیش برنده و در سرعت های بالا صوت غالب صدای تماس تایر با جاده و وضعیت آیرودینامیك خودرو است.

بدیهی است كه خودروهای سواری آرام تر از اتوبوس و موتورسیكلت هستند. ضمن آنكه هزینه های آلودگی صوتی در شهر بیشتر است، چرا كه تعداد انسان ها بیشتر است ولی وجود یك خودرو در مناطق روستایی، اثر بیشتری نسبت به خودروی بیشتر در شهر دارد. آلودگی صوتی ناشی از حمل و نقل بر حیات وحش نیز اثر دارد كه بر هزینه های زیست محیطی آن می افزاید. بر اساس پژوهش انجام شده در سال 1996 كه در آن، هزینه های اجتماعی سالانه استفاده از خودروها در امریكا بر اساس داده های سال 1990-1991 محاسبه شده است، هزینه های آلودگی صوتی از 100 میلیون تا 40 میلیون دلار متغیر است.

در كانادا، هزینه سالانه آلودگی صوتی راه ها بیش از 223 مییون دلار و در ونكوور 5/0 سنت در هر كیلومتر برآورد شده است. این رقم در دانمارك 80-450 میلیون یورو در سال است.

همچنین بخشی از هزینه های آلودگی صوتی هزینه های مستقیم است. از جمله هزینه‌های مستقیم اثر بر ارزش املاك است. مطالعات انجام شده نشان داده است به ازاء هر واحد تغییر در میانگین تراز صدا در 24 ساعت در محدوده 50-60 دسی بل حدود 5/0 درصد و حدود بالای 65 دسی بل تا 8/0 درصد ارزش ملك كاهش می یابد. طبق برآوردهای دیگر، سالانه در ازای هر واحد افزایش تراز صوت 21 دلار از ارزش هر واحد مسكونی كاسته می شود. هزینه مستقیم دیگر ساخت موانع صوتی در امتداد راه هاست كه در امریكا هزینه ساخت هر مایل (6/1 كیلومتر) دیواره 5/1 میلیون دلار برآورد شده است (2و6) در بخش حمل و نقل هوایی نیز برآوردهایی انجام شده كه بر این اساس، هزینه ناشی از آلودگی صوتی به ازای برخاستن و فرود آمدن هر هواپیما در اروپا برحسب نوع آن حدود 150 تا 2805 یورو محاسبه شده است.

اگرچه تاكنون این گونه مطالعات در كشور ما صورت نگرفته و سوابقی جهت مقایسه با دیگر كشورها در این زمینه وجود ندارد، با این حال ارقام و موارد یاد شده می تواند چشم اندازی كلی از وضع كنونی آلودگی صوتی به تصوی بكشد. همچنین باید گفت: از دیدگاه سیاسی و سیاستگذارانه می تواند با آلودگی صوتی ناشی از منابع گوناگون با توجه به تنوع و گستردگی منابع و ارقام مربوط به هزینه های ناشی از آن دو گونه رفتار كرد: یا باید با وضع قوانین كاهش انتشار آلودگی صوتی از محصولات و خدمات به ویژه خودروها و اجزای آنها و حمل و نقل ریلی و هوایی رفتاری قهر آمیز داشت و روز به روز با بی توجهی به صورت مسأله از آن فاصله گرفت كه به نظر می رسد نه تنها در ایران كه در هیچ یك از كشورهای جهان در كاهش آلودگی صوتی مؤثر نبوده است و یا باید با تشویق به سبك های آرام تر چه در بخش حمل ونقل و صنایع و تجهیزات مربوط به آن و چه در دیگر منابع آلودگی صوتی و لحاظ تراز صوتی منتشر شده از این منابع در طراحی، برنامه ریزی و تولید محصولات و فرآیندها فاصله ها را كمتر كرده و به سوی محیطی آرام تر پیش رفت.

مقدمه

جنگل، هدیه خدایی است و نخستین دوست بشر ب هشمرا می رود. هیچ یك از پدیده‌های طبیعی به اندازه جنگل در زندگی آدمیان نقش اساسی و سازنده ندارند. انسان آغازین تنها در پناه جنگل توانست به حیات و تولید نسل خود ادامه دهد، او نیازمندی‌های روزانه خود را از جنگل ه دست می آورد. بدین سان احترام به درختن و احساس دوستی نسبت به آنها پدیده ای است كه منشأ بسیار دیرین در پندار انسان ها دارد و افسانه های كهن اقوام و ملل مختلف جهان، سرشار از ساطیر گیاهی است.

جنگل چیست؟

جنگل به مجموعه درختانی اطلاق می شود كه قطعه ای از زمین را اشغال كرده باشد و دانشمندان علم جنگلبانی صفات و خصوصیات بارزی برای جنگل قائل هستند تا بتوان آنها را از سایر نباتات موجود و مورد استفاده بشر در روی زمین تمیز داد. سه بعد عمده صفات مشخصه جنگل عبارتند از:

- زیست شناسی: از نظر زیست شناسی باید گفت كه جنگل به مانند یك اجتماع نباتی است كه در تحت عوامل محیط متعادل یا كم و بیش ثابتی قرا دارد.

- اقتصادی: چوب كه از محصولات اصلی جنگل است، وقتی درخت قطع می شود، برخلاف املاك زراعی، بهره و سرمایه یكدفعه به دست می آید. برای اینكه مقدار چوبی را كه صد ساله در جنگل تولید می شود به حال ثابت نگهداشت، بی آنكه در آن كاهشی روی دهد، نظم اقتصادی باید به مرحله اجرا درآید و فقط در جنگل هایی كه طبق اصول منظمی بهره برداری می شود، می توان از سرمایه، بهره سالیانه به دست آورد.

- قضایی: چون جنگل خود به خود تشكیل یافته و بدون دخالت بشر تولید مثل كرده و به زندگی خود ادامه می دهد، مالیكیت خصوصی در آن مصداق پیدا نمی كند و جزء ثروت عمومی هر كشوری به شمار می رود.

قیمت فایل فقط 20,800 تومان

خرید

برچسب ها : آلودگی صوتی , هزینه های محیطی آلودگی صوتی , آثار آلودگی صدا

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر